تور


نودهشتیا
صفحه 1 از 2 12 آخرینآخرین
نمایش نتایج: از شماره 1 تا 10 , از مجموع 15

موضوع: قارچ ها

  1. Top | #1

    تاریخ عضویت
    2009,02,16
    عنوان کاربر
    کاربر حرفه ای
    نوشته ها
    4,774
    میانگین پست در روز
    2.40
    تشکر از کاربر
    11,161
    تشکر شده 20,676 در 8,238 پست

    Smile قارچ ها

    قارچ:

    قارچ ها میكروارگانیسمهای بسیار متنوع و گوناگون هستند لذا پیدا كردن یك تعریف جامع برای همه انها مشكل است.
    امروزه بیولوژیست ها كلمه fungus را برای اندسته از میكروارگانیسمهایی كه دارای مشخصات زیر باشند بكار میبرند.

    1- فاقد كلروفیل، ریشه، ساقه، برگ و سیستم آوندی هستند.

    2- از نظر تغذیه Nutrition موجوداتی هتروتروفیك Chemo-organotroph بوده و غذا را بصورت محلول و به طریقه جذبی absorptive دریافت میكنند.

    3- اندام رویشی یا تالوس (thallus یا soma) به فرمهای پلاسمودیومی (phasmodial) آمیبی amoboid ، رشته كاذب Pseudomycelia، تك سلولی unicellular و رشته ای filamentous كه دارای دیواره عرضی (Septate) یا بدون دیواره عرضی (Nonseptate یا Aseptate یا Coenocytic) است.

    4- از نظر وضعیت هسته موجوداتی یوكاریوت (Eukaryot) كه دارای هسته واقعی هستند. یك یا چند هسته ای، میسلیوم هومو (homo) یا هتروكاریوتیك heterokaryotic هاپلوتید، دی كاریتوتیك و یا دیپلوئید میباشند.

    5- دارای دیواره سلولی (Cell wall) و جنس دیواره سلولی در بسیاری از قارچ های حقیقی از كیتین (Chitin) است ولی در قارچ های oomycetes سلولز در دیواره سلولی وجود دارد.

    6- تكثیر (Reproduction) به طریقه جنسی Sexual یا غیرجنسی asexual و یا هر دو صورت میگیرد تولید مثل جنسی ممكن است بصورت هموموتالیك Homothalic یا هتروتالیك Heterothalic باشد.

    7- دارای اسپور هستند.

    8- از لحاظ زیستگاه (Habitat) قاره با ممكن است ساپروفیت (Saprobe ,saprtphyte) سمبیونت (Symbiont) پارازیت (Parasite) و هیپرپارازیت (Heterothalic) باشند.

    9- سیكل زندگی (Life cycle) ساده یا مركب (Complex) است و یا مونوسیكلیك (Monocydic) پلی سیكلیك (Polycyclic) و یا پلی اتیك (Polyetic) یعنی پاتوژن برای تكمیل سیكل بیماری نیاز به بیش از یكسال دارد هستند.

    10- از لحاظ پراكندگی distribution درهمه جا وجود دارند (cosmopolite) هستند.

    11- از نظر حركت بطور كلی قارچ ها غیر متحرك هستند ولی برخی از انها در مرحله ای از سیكل زندگی خود دارای اسپورهای تاژكدار و متحرك Zoospore میباشند.
    دفتر عمـر مرا،
    دست ایام ورق هـا زده است...

  2. 2 کاربر از پست نهـــا تشکر کرده اند .


  3. Top | #2

    تاریخ عضویت
    2009,02,16
    عنوان کاربر
    کاربر حرفه ای
    نوشته ها
    4,774
    میانگین پست در روز
    2.40
    تشکر از کاربر
    11,161
    تشکر شده 20,676 در 8,238 پست

    پیش فرض

    انواع دیواره عرضی ( بند ) در ریسه ها :
    مطالعات فراساختاری در تعدادی از انواع قارچ ها نشان می دهد که دیواره عرضی ریسه ها از نظر ساختاری با هم فرق می کنند.




    دیواره در ریسه قارچی را می توان به پنج نوع به شرح زیر تقسیم کرد :



    1: دیواره عرضی ساده :

    این دیواره عرضی از داخل جدار ریسه شروع شده و به سمت مرکز توسعه پیدا می کند و در وسط یک منفذ دارد ( مانند دیافراگم دوربین ).

    از راه منفذ دیواره عرضی پروتوپلاسمهای سلول های مجاور ریسه به یکدیگر ملحق می شوند.



    2: دیواره عرضی با اجسام ورونین :

    مانند دیواره عرضی ساده است با این تفاوت که در طرفین منفذ آن ، اندام های کروی به نام اجسام ورونین ( Woronin ) وجود دارد که تنظیم کننده ی جریان سیتوپلاسم و هسته بین دو سلول است .

    در موقع آسیب دیدن سلول و یا پیر شدن آن ، اجسام ورونین منفذ را می بندند.



    3: دیواره عرضی دولیپوری :

    در این نوع ، لبه دیواره عرضی در اطراف منفذ متورم ، برجسته و خمره ای شکل می شود.



    4: دیواره عرضی دولیپوری پرانتزدار :

    این نوع دیواره شبیه دیواره عرضی دولیپوری است با این تفاوت که در طرفین قسمت های برجسته لبه دیواره ، ساختارهای غشایی گنبدی شکل که گاهی مشبک است ( Septal pore cap ) وجود دارد.

    بنظر می رسد که ساختار پرانتز از شبکه آندوپلاسمی تغییر شکل یافته بوجود آمده باشد.



    5: دیواره عرضی مشبک :

    دیواره عرضی ساده ایست که روزنه های متعدد و حالت الک دارد و به آن دیواره عرضی دروغی ( Pseudoseptum ) هم گفته می شود.


  4. 2 کاربر از پست نهـــا تشکر کرده اند .


  5. Top | #3

    تاریخ عضویت
    2009,02,16
    عنوان کاربر
    کاربر حرفه ای
    نوشته ها
    4,774
    میانگین پست در روز
    2.40
    تشکر از کاربر
    11,161
    تشکر شده 20,676 در 8,238 پست

    پیش فرض

    اندامهایی که از اجتماع و یا تغییر شکل میسیلیوم بوجود می آیند :


    میسیلیوم بسیاری از قارچها در مراحل خاصی از زندگی مجتمع شده یا تغییر شکل داده و ایجاد اندام هایی می کند که در ظاهر تفاوت زیادی با میسیلیوم دارند و هر یک از اندام ها برای کار خاصی تخصص پیدا می کنند . عبارتند از :


    1: قارچ بافت ( Plectenchyma ) :

    به بافت ضخیم قارچ که از ریسه های در هم پیچیده و مجتمع تشکیل شده است، گفته می شود.قارچ بافت از نظر ساختمانی به دو صورت ، ریسه بافت ( Prosenchyma ) و شبه پارانشیم ( Pseudoparenchyma) دیده می شود.

    در حالت اول سلولهای کمی کشیده شده و سپس بطور فشرده در کنار هم قرار می گیرند. در این حالت ریسه ها تا حدی استقلال خود را حفظ می کنند ، مانند قارچ بافت در استروما.

    در حالت شبه پارانشیم ، سلولهای ریسه ها بطور خیلی فشرده در کنار یکدیگر قرار گرفته اند و ایجاد بافت یکنواختی می کنند، در این حالت ریسه ها استقلال خود را از دست داده اند و دیگر ریسه دیده نمی شود.



    2: ریشه نما ( Rhizomorph) :

    ریشه نما ، ساختاری طنابی ، دراز ، ریشه مانند است که از بهم پیوستن ریسه ها بوجود می آید و غالباً با چشم غیر مسلح دیده می شود. این اندام ابتدا سفید ولی بتدریج سیاه و تیره می شود.

    ریشه نما از نظر ساختمانی یک نوع شبه پارانشیم بشمار می رود که قسمت مرکزی آن تراکم بیشتری دارد. بخش خارجی که تراکم کمتری دارد ، بصورت پوششی روی قسمت مرکزی را می پوشاند و به آن حالتی شبیه ریشه با تار کشنده را می دهد .

    رشد ریشه نما چندین برابر بیشتر از رشد میسیلوم است و شرایط سخت ، بخصوص کمبود مواد غذایی را بخوبی تحمل می کند. بهترین نمونه آن ریشه نمای قارچ عسلی ( Armillaria mellea ) است.



    3: سختینه ( Sclerotinum) :

    سختینه اندام استراحتی سخت و محکم و مقاوم به شرایط نامناسب محیط و معمولاً متشکل از ریسه های بهم فشرده است که مدتهای طولانی ممکن است به حالت رکود باقی بماند و پس از آن در شرایط مناسب جوانه بزند.

    سختینه با اشکال کروی ، کشیده و یا ... دیده می شود. بعضی از انواع سختینه ها نرم و انعطاف پذیر هستند. اندازه آن بین 2 الی 6 سانتیمتر است. بعضی از انواع سختینه ها بسیار کوچک هستند و ریز سختینه ( Microsclerotium) نامیده می شوند ، مانند ریز سختینه ها در بعضی از گونه های Verticillium .

    سختینه از نظر ساختمانی نوعی شبه پارانشیم است که در انواع سخت از دو قسمت پوسته ( Cortex) و مغز ( Medulla) تشکیل شده است.



    4: استروما ( Stroma ) :

    استروما یا هاگ بستر که به معنی لایه یا پوشش است ، عبارت است از اندامی که از بهم فشرده شدن تعداد زیادی ریسه بوجود می آید. این اندام ممکن است حاوی قسمتی از بافت میزبان و یا مواد موجود در بستر خود ( ماده زمینه ) باشد.

    روی بافت استروما و یا داخل آن معمولاً اندام های زایشی قارچ تشکیل می شوند ، مانند استروما در بعضی از قارچ های رده آسکومیست بخوص در راسته Sphaeriales .



    5: کلامیدوسپور ( Chlamydospore) :

    در بعضی از قاچ ها مثل غالب گونه های فوزاریوم ، دیواره تعدادی از سلولهای ریسه و یا اسپور قارچ ضخیم شده و از سلولهای دیگر متمایز می شوند. اینگونه سلول ها را اصطلاحاً کلامیدوسپور می نامند.

    به نظر می رسد که کلامیدوسپور در شرایط نامساعد غذایی بوجود آید و نقش آن ذخیره مواد غذایی و حفظ بقای قارچ در شرایط نامساعد باشد.

    در بعضی از قارچ ها بخصوص قارچ های راسته Saprolengniales ( از رده Oomycetes) دیواره تعدادی از سلول های ریسه تا حدودی ضخیم شده و شبیه کلامیدوسپور می شود ، این اندام اصطلاحاً ژما ( Gemma) می نامند.



    6: ساینما ( Synnema) یا کورمیوم ( Coremium) :

    ساینما عبارتست از اندام باروری غیر جنسی در برخی از قارچ ها ، متشکل از دسته ای فشرده از کنیدیوفورها ، مثل ساینما در قارچ Graphium ulmi که عامل مرگ درختان نارون است.



    7: چنگک ( Appresorium) :

    اندامی است پهن و آماس کرده که معمولاً در انتهای لوله تندشی حاصل از اسپورها بوجود می آید. این اندام به سطح بافت میزبان چسبیده و از آن زایده نازکی به نام میخ نفوذی ( Penetration) خارج می شود. میخ نفوذی بافت میزبان را سوراخ کرده و در آن نفوذ می کند.



    8: پاریسه ( Hyphopodium) :

    پاریسه عبارتست از زایده شاخه کوتاه یک یا دو سلولی که روی ریسه های سطحی بعضی از قارچ ها بویژه در قارچ های راسته ( Meliolales) بوجود می آید و باعث چسبیدن ریسه ها به سطح میزبان می شود.



    9: مکینه ( Haustorium) :

    مکینه عبارتست از زایده ای که از ریسه قارچ های انگل بین سلولی یا سطحی خارج شده و برای جذب مواد غذایی به داخل سلول میزبان نفوذ می کند. مکینه ممکن است گرزی ، رشته ای و یا جوانه ای باشد .

    مانند مکینه در قارچ های مولد سفیدک های کرکی و یا پودری .



    10: شبکه هارتیگ ( Hartig net ) :

    این شبکه در قارچ های موسوم به اکتومیکوریز دیده می شود و با ریشه گیاهانی مثل سوزنی برگان بحالت همزیست به سر می برند. قارچ پس از تثبیت روی ریشه درختان به قسمت های سطحی پوست نفوذ کرده و شبکه ای در اطراف سلول های بوجود می آورد.



    11: روندک ( Stolon) :

    در بعضی از قارچ ها مثل Rhizopus stolonifer که از رده Zygomycetes است ، ریسه می تواند در هوا رشد کرده ، سپس به سمت پایین خم شده و در نقطه تماس با محیط کشت یا بستره ، تولید انشعاب هایی کند. به این نوع ریسه ها روندک و به انشعابها شبه ریشه ( Rhizoid ) گفته می شود.




  6. 2 کاربر از پست نهـــا تشکر کرده اند .


  7. Top | #4

    تاریخ عضویت
    2009,02,16
    عنوان کاربر
    کاربر حرفه ای
    نوشته ها
    4,774
    میانگین پست در روز
    2.40
    تشکر از کاربر
    11,161
    تشکر شده 20,676 در 8,238 پست

    پیش فرض

    تولید مثل در قارچ ها ( Reproduction ) :


    تولیدمثل یعنی تشکیل یا ایجاد افراد جدیدی که ویژگی های بارز و تیپ گونه خود را داشته باشند .

    در قارچ ها معمولاً دو نوع تولید مثل داریم : جنسی و غیر جنسی .

    الف ) تولید مثل غیر جنسی :

    در تولید مثل غیرجنسی هسته آمیزی دو هسته ( Karyogamy ) و میوز یعنی تقسیم با کاهش کروموزمی نداریم .

    همچنین سلول های جنسی ( گامت ) یا اندام های جنسی ( گامتانژ ) هم تشکیل نمی شود. در قارچها موقع تولید مثل غیر جنسی ( همچنین جنسی ) اندامهای تولید مثلی بوجود می آید.

    در بعضی از قارچ ها تمام بدنه رویشی ( تال ) به اندام تولیدمثلی تبدیل می شود.

    روشهای تکثیر غیر جنسی در قارچ ها :

    1: قطعه قطعه شدن ( Fragmentation ) :

    گاهی ریسه قارچ ها بطور عادی به سلولهای مجزا تقسیم می شود که هر یک از آنها قدرت تولید قارچ مانند خود را دارد که به آن آرتروسپور ( Arthrospore ) گفته می شود. به آرتروسپور ، کنیدی تالی ( Tallic conidium ) نیز گفته می شود.

    2: تقسیم دوتایی ( Fission ) :

    به تقسیم ساده هر سلول به دو سلول خواهری گفته می شود . تقسیم دوتایی با فشردگی جدار و تقسیم هسته محقق می گردد.

    3: جوانه زنی ( Budding ) :

    شامل ایجاد برجستگی کوچک از سلول مادری است که بتدریج بزرگ می شود و هسته نیز به طریق میتوز دو قسمت و یک بخش آن وارد قسمت برجسته می شود و سرانجام تبدیل به سک فرد مستقل می شود.

    به این نوع سلول های غیر جنسی که از راه جوانه زندن بدست می آیدمخمر گفته می شود. به زنجیری از مخمر هاکه تشکیل میسلیوم کوتاهی می دهند شبه میسلیوم ( Pseudomycelium ) گفته می شود.

    جوانه زنی و تولید سلول های مخمری معمولاً در قارچ های مخمری دیده می شود ولی گاهی در قارچهای دیگر نیز مشاهده می گردد.

    4: تولید اسپورهای میتوزی :

    معمولی ترین روش تولید مثل غیر جنسی در قارچ ها ، تولید اسپورهای میتوزی است. اسپور غیر جنسی قارچ ها ممکن است دیواره نازک داشته باشد یا ضخیم ، بیرنگ باشد یا رنگی ، یک سلولی یا چند سلولی و به اشکال کروی ، بیضوی ، نخی ، سوزنی ، فرفره ای ، مارپیچی و حتی حشره ای شکل دیده میشوند.

    اسپورهای غیرجنسی قارچ ممکن است در اسپورانژ تشکیل شود که اسپورانژیوسپور یا در انتها و کناره های یاخته اسپورزا روی ریسه به روش های مختلف تشکیل شود که کنیدی ( Conodium ) نامیده می شود.

    کنیدی ، نوعی اسپور غیرجنسی تخصص یافته ، غیر متحرک و معمولاً ریزان است که از طریق شکاف سیتوپلاسمی ( Cytoplasmyc cleavage ) بوجود می آید.
    ب) تولید مثل جنسی :
    تولید مثل جنسی در قارچ ها به مفهوم آمیزش اندام ها یا گامتانژهای نر و ماده و تشکیل سلول تخم ( زیگوت ) است که در سه مرحله : پلاسموگامی ، کاریوگامی و میوز انجام می شود.
    اهمیت تولید مثل جنسی اینست که موجب نوترکیبی و پیدایش نژادگان ( ژنوتیپ ) جدید می شود.
    چهار نوع اسپور ویژه در قارچ ها معمول است که عبارتند از :
    اَاَسپور ، زیگوسپور ، آسکوسپور و بازیدیوسپور .
    به حالتی که در یک سلول قارچی دو هسته متفاوت و غیر یکسان از نظر ویژگی های ژنتیکی وجود داشته باشند هسته ناجوری ( Heterokaryotic ) گفته می شود و افرادی که سلول هایشان این نوع هسته را دارند ، ناجور هسته ( Heterokaryotic ) هستند.
    ساختار جنسی قارچ ها یا یاخته ای که محتوی گامت است ، گامتاژ نام دارد. این اندام ممکن است تشکیل سلول های جنسی دهد که گامت نامیده می شود و یا محتوی هسته ای باشد که نقش و عمل گامت را انجام دهد.
    به گامتاژها و گامت های هم شکل ( یعنی از نظر مورفولوژی غیر قابل تفکیک ) به ترتیب ایزوگامتاژ و ایزوگامت ( Isogametangium و Isogamete ) و در حالتی که از نظر شکل متفاوت باشد ، هتروگامتاژ و هتروگامت ( Heterogametangium و Heterogamete ) می گویند.

  8. 2 کاربر از پست نهـــا تشکر کرده اند .


  9. Top | #5

    تاریخ عضویت
    2009,02,16
    عنوان کاربر
    کاربر حرفه ای
    نوشته ها
    4,774
    میانگین پست در روز
    2.40
    تشکر از کاربر
    11,161
    تشکر شده 20,676 در 8,238 پست

    پیش فرض

    سلول های متحرک :


    سلول متحرک ممکن است یک زئوسپور باشد که یک اسپور غیرجنسی است یا یک گامت .

    اسپورهای متحرک بوسیله یک یا دو تاژک ( Flagellum ) حرکت می کنند.

    تاژک زایده ای به شکل مو و همانند تاژک در جانوران تک یاخته است.تاژک در بخش مرکزی حاوی دو فیبر است که بوسیله 9 جفت فیبر
    ( رشته ) غیر قابل انقباض دیگر احاطه شده است.دو فیبر مرکزی به یک بلفاروپلاست ( Blepharoplast ) در نزدیک هسته متصل شده اند . به بلفاروپلاست ، کینتوزوم ( Kinetosome ) هم می گویند .


    گاهی یک ریزوپلاست (Rhizoplast ) نازک ، بلفاروپلاست را به هسته متصل می کند.غشاء اطراف تاژک ادامه غشاء سیتوپلاسمی سلول و فاقد دیواره سلولی است.

    جهتو مسیر زئوسپورها و گامت های متحرک با حرکات تاژک تعیین می شود . زئوسپورها ممکن است در خط مستقیم یا دایره ای و با سریدن و بدون دوران یا با حرکات مارپیچی در مسیری مستقیم همراه با دوران هایی در جهت عقربه های ساعت و یا در مسیری نامنظم توأم با جهش و حرکات تند حرکت کنند.

    زئوسپورهایی که یک تاژک دارند حرکتشان با ایجاد موجهای پی در پی در یک سطح و با همان یک تاژک است. وقتی که زئوسپور دو تاژک دارد ، هنگام شنا یک تاژک به طرف جلو و تاژک دیگر بطرف عقب دراز می شود.

    در این حالت هر تاژک یک سری حرکات موجی در سطحی ایجاد می کند که با دیگری فرق دارد . حرکات موجی تاژک جلویی معمولاً بارزتر است و چنین بنظر می رسد که تاژک عقبی عمل سکان یا هدایت را انجام می دهد.

  10. 2 کاربر از پست نهـــا تشکر کرده اند .


  11. Top | #6

    تاریخ عضویت
    2009,02,16
    عنوان کاربر
    کاربر حرفه ای
    نوشته ها
    4,774
    میانگین پست در روز
    2.40
    تشکر از کاربر
    11,161
    تشکر شده 20,676 در 8,238 پست

    پیش فرض

    اندام های تولید مثل غیر جنسی :


    علاوه بر انواع اسپورها ، در تولید مثل غیر جنسی ، اندام های خاص دیگری تشکیل می شود .

    این اندام ها عبارتند از :

    1: کنیدیوفور( Conidiophore ) :

    کنیدیوفور عبارتست از پایه ای ساده یا منشعب که روی اندام های رویشی بوجو می آید. روی کنیدیوفور اسپوری به نام کنیدی ( Conodium ) بوجود می آید. کنیدی دارای اشکال و رنگهای مختلف است.

    2: اسپوزانژیوفور ( Sporangiophore ) : اسپوزانژیوفور مانند کنیدیوفور عبارت از پایه ای است روی اسپورانژ ، اسپورهایی تشکیل می شود به نام اسپوزانژیوسپور ( Sporangiospore ).

    در بعضی از قارچ ها قسمت انتهایی اسپوزانژیوفور به داخل اسپورانژ نفوذ می کند و متورم می شود که آن قسمت را ستونک ( Collumella ) و گاهی برجسته و گشاد می شود که آن را آپوفیز ( Apophysis ) می نامند ; مانند زئوسپورانژیوفور و زئوسپورانژ جزء اندام های تولید مثل جنسی نیز بشمار می روند.

    3: پیکنید ( Pycnidium ) :

    پیکنید عبارت از اندامی است ، کروی یا فلاسکی شکل که معمولاً داخل بافت گیاه آلوده بوجود می آید .

    روی دیواره خارجی پیکنید پایه های کوتاهی بوجود می آید که همان کنیدیوفورها یا دقیقتر بگوییم ، اسپورفورها ( Sporophore ) هستند.

    روی این پایه ها یک یا تعدادی اسپور به اشکال و رنگ ها مختلف ظاهر می شود . اسپورها معمولاً از روزنه بالای پیکنید که دهانه ( Ostiole ) نامیده می شود خارج می شوند ، مانند پیکنید در قارچ های شبه راسته Sphaeropsidales

    4: اُسروول ( Acervulus ):

    اُسروول ، اندامی است که در زیر اپیدرم یا کوتیکول بافت گیاه تشکیل می شود . از نظر ساختمانی ، توده بهم فشرده ای از رشته های قارچ است که روی آن کنیدیوفورهای کوتاه بهم فشرده تشکیل می شود.

    روی کنیدیوفورها یک و یا تعدادی کنیدی به اشکال مختلف تشکیل می شود. در بعضی از اُسروول ها موهای بلندی دیده می شوند که خار ( Seta ) نام دارد ، مانند اُسروول در قارچ های راسته Melanconiales .

    5: بالشک ( Sporodochium ):

    بالشک از نظر ساختمانی شبیه اُسروول است با این تفاوت که در سطح بافت های آلوده تشکیل می شود و فاقد پوشش اپیدرم میزبان است.



    می توان گفت که بالشک یک استرومای بالش مانند است که کنیدیوفورهای فشرده ای در سطح آن قرار می گیرند.
    در بعضی از منابع بالشک را جزء اندام رویشی تغییر یافته قرار می دهند ، مانند بالشک در بعضی گونه های فوزاریوم

  12. 2 کاربر از پست نهـــا تشکر کرده اند .


  13. Top | #7

    تاریخ عضویت
    2009,02,16
    عنوان کاربر
    کاربر حرفه ای
    نوشته ها
    4,774
    میانگین پست در روز
    2.40
    تشکر از کاربر
    11,161
    تشکر شده 20,676 در 8,238 پست

    پیش فرض

    جنسیت و سازگاری جنسی در قارچ ها :


    سازگاری جنسی ، نقش موثری در تولیدمثل جنسی دارد و نباید با موضوع جنسیت اشتباه شود. بسیاری از قارچ ها اندام جنسی نر و ماده روی یک تال ایجاد می کنند ولی این اندام ها خود ناسازگار هستند و پلاسموگاهی و کاریوگامی بین آنها نمی تواند روی دهد ، یعنی سازگاری جنسی با هم ندارند.

    بسیاری از قارچ ها ، اندام جنسی متمایز ایجاد نمی کنند در این حالت چون جنس آنها مشخص نیست آنها را تیپ آمیزشی ( Mating type ) می نامند .

    بر اساس جنسیت بیشتر قارچ ها را می توان به سه نوع تقسیم کرد :

    الف) : قار چهای دو جنسی یا یک پایه ( Monoecious یا Hermaphroditic ) :

    در این قارچ ها روی هر تال متعلق به یک فرد قارچی هر دو اندام جنسی نر و ماده تولید می شود که ممکن است سازگار یا ناسازگار باشند.

    ب) : قارچ های دو پایه ( Dioecious ) :

    در این قارچ ها بعضی از تال ها فقط اندام نر و برخی فقط اندام ماده تولید می کنند. در واقع در قارچ های دو پایه ، ریسه ( تال ) نر و ماده وجود دارد. ریسه های نر ، فقط گامتانژهای نر و ریسه های ماده ، فقط گامتانژهای ماده تولید می کنند . تعداد این گونه قارچ ها کم است.

    ج) : قارچ ها با اندام های جنسی نامتمایز ( Sexually undifferentiated ) :

    در این قارچ ها معمولاً ساختارهایی که نقش اندام های جنسی دارند ، تولید می شوند ولی نر یا ماده بودن آنها از نظر مورفولوژیکی قابل تفکیک و تمایز نیستند .

    قارچ های طبقه بندی شده بر اساس جنسیت در سه گروه الف ، ب و ج ، از نظر سازگاری جنسی به دو گروه تقسیم می شوند .

    1: قارچ های هموتال :

    به قارچ هایی که هر تال آن می تواند گامتانژهای خود بارور تولید کند و برای تولید مثل جنسی احتیاج به کمک تال دیگر ندارد هموتال گفته می شود . واضح است که قارچ های دو پایه نمی تواند هموتال باشند.

    2: قارچ های هتروتال :

    قارچ هایی هستند که هر تال از نظر جنسی خود عقیم است ( بدون در نظر گرفتن یک پایه یا دو پایه بودن) یعنی برای تولید مثل جنسی نیاز به کمک تال سازگار دیگری با تیپ جنسی متفاوت دارد.

    هتروتالیسم فیزیولوژیک منشاء ژنتیکی دارد . بر اساس این که منشاء هتروتالیسم یک و یا دو ژن باشد ، دو نوع هتروتالیسم داریم :

    الف ) هتروتالیسم دو قطبی ( Bipolar heterothallism ) :

    منشاء سازگاری جنسی در این قارچ ها یک جفت آلل است . بنابراین این زیگوت در این گونه قارچ ها از نظر ژنوتیپ Aa است.

    گامت ها ، دارای ژن غالب A و یا مغلوب a است . این دو نوع گامت می توانند با یکدیگر آمیزش کنند ( + )ولی گامت های دارای ژن A یا a نمی توانند با هم آمیزش کنند ( - ) .

    به این گونه قارچ ها که دو نوع میسلیوم دارند ، هتروتال دو قطبی گویند.

    ب) هتروتالیسم چهارقطبی ( Tetrapolar heterothallism ) :

    یعنی صفت سازگاری مربوط به دو جفت آلل ( Aa و Bb ) می شود. بنابراین این ژنوتیپ زیگوت در این گونه قارچ ها AaBb ، و گامت ها AB ، Ab ، aB و ab هستند.


    در بین این گامت ها AB با ab و Ab با aB سازگاری دارند و می توانند با هم آمیزش کنند . به این نوع قارچ ها هتروتال چهار قطبی می گویند.

  14. 2 کاربر از پست نهـــا تشکر کرده اند .


  15. Top | #8

    تاریخ عضویت
    2009,02,16
    عنوان کاربر
    کاربر حرفه ای
    نوشته ها
    4,774
    میانگین پست در روز
    2.40
    تشکر از کاربر
    11,161
    تشکر شده 20,676 در 8,238 پست

    پیش فرض

    انواع چرخه زندگی در قارچ ها :

    سه نوع زندگی در قارچ ها دیده می شود :


    1: چرخه هاپلوبیونتیک هاپلوئید : در این چرخه میوز درزیگوت انجام می شود و اسپورهای هاپلوئید بوجود می آیند که تولید میسلیوم های هاپلوئید می کنند و قارچ در تمام مراحل رشد رویشی خود هاپلوئید است. این چرخه در بیشتر آسکومیست ها و زیگومیست ها دیده میشود.

    2: چرخه هاپلوبیونتیک دیپلوئید :در این چرخه میوز گامتانژی است و لذا از تندش سلول تخم میسلیوم های دیپلوئید بوجود می آیند و قارچ در همه مراحل رویشی خود دیپلوئید است. این حالت در اامیست ها دیده می شود.

    3: چرخه دیپلوبیونتیک : دراین حالت قارچ در دوره زندگی رویشی خود دو نوع ریسه ، هاپلوئید و دیپلوئید دارد. از تندش زیگوت ، میسلیوم های دیپلوئید بوجود می آیند.

    این میسلیوم ها تولید گامتانژهایی می کنند که میوز در آنها اتفاق می افتد و گامت های نر و ماده ، هاپلوئید تولید می شوند.

    گامت ها جوانه زده و میسلیوم های هاپلوئید بوجود می آورند. این میسلیوم ها به روش میتوز گامت های نر و ماده بوجود می آورند که از آمیزش آنها سلول تخم ( زیگوت ) دیپلوئید ایجاد می شوند.


    چرخه دیپلوبیونتیک در قارچ های جنس Allomyces از راسته Blastocladiales دیده میشود.

  16. 2 کاربر از پست نهـــا تشکر کرده اند .


  17. Top | #9

    تاریخ عضویت
    2009,02,16
    عنوان کاربر
    کاربر حرفه ای
    نوشته ها
    4,774
    میانگین پست در روز
    2.40
    تشکر از کاربر
    11,161
    تشکر شده 20,676 در 8,238 پست

    پیش فرض

    تولید اسپان قارچ:


    تهیه بذر یا اسپان قارچ تکمه ای ( تخصصی(
    تولید اسپان قارچ خوراکی در حوزه کشت بافت آینده روشنی در علم باغبانی دارد. کشت قارچ تکمه ای Agavicus bisporus به سختی در حوزه علم باغبانی می گنجد. چون تولید اسپان آن بیشتر در دست متخصصین بیماری شناسی گیاهی است و کشت قارچ خوراکی به وسایل صنعتی نیاز دارد مثل چیلر و کولر و شوفاژ و...

    مشخصات اسپور و کلونی قارچ خوراکی:
    بازیدها همیشه دارای دو اسپور هستند. توده اسپور به رنگ زرد مایل به قهوه ای تا قهوه ای روشن است
    . اسپورها دارای ابعاد 4.5 تا 7.5 میکرومتر هستند. کلنی در روی محیط غذای جامد به صورت شعاعی توسعه یافته و میسلیوم ضمن رشد انتهایی انشعابات متعددی نیز تولید می کند.
    برای تهیه اسپور پایه را قطع کرده و آنرا از سمت تیغه ها روی کاغذ می گذاریم. اسپور در آب مقطر جوانه می رند اما برای رشد نیاز به مواد غذایی دارد. تیمار با الکل اتیلیک و کلروفرم جوانه زنی را افزایش می دهد.
    بهترین درجه حرارت 25-22 و بهترین PH بین 7 – 6 است. غلظت بالاتر از 2 درصد حجمی مانع جوانه زنی می شود .
    پس از جوانه زنی هیف به سرعت رشد کرده دارای دیواره عرضی می شود
    .
    کشت خالص قارچ معمولا به دو طریق انجام می گیرد
    :
    1) کشت دادن بازیدیوسپورها
    2) کشت بافت اندام بارده
    در کشت بازیدیوسپورها ابتدا اسپورها با کلروفرم ضدعفونی می شود سپس در محیط کشت عصاره مالت جوانه می زند. میسلیومهای حاصله به لوله های آزمایش حاوی آگار منتقل و در انکوباتور نگهداری می شود. کشتهای خالص که از کشت اسپورها بدست می آیند به علت خصوصیات ژنتیکی مختلف تنوع زیادی از خود نشان می دهند
    .
    برای تهیه کشت خالص از بافت ابتدا اندام بارده مناسبی را انتخاب و ضدعفونی کرده سپس یک قطعه از بافت درونی ساقه یا کلاهک را جدا کرده و به محیط کشت انتقال می دهیم. وجود گازکربنیک باعث توقف رشد میسلیومها می شود و باید به هوای تازه و دمای 18-15 دسترسی داشته باشد.
    ازت، کلسیم، منیزیم، پتاسیم و فسفر همچنین بیوتین برای رشد میسلیومها لازم است.
    برای انتخاب سویه باید از سازگارترین، پرمحصول ترین و با کیفیت ترین اندام نمونه گرفت
    .
    برای تهیه اسپان رایج از بذور غلات استفاده می شود. میسلیومی که روی دانه غلات قرار گیرد راحت تر روی بستر پخش می شود. برای اینکار 10 کیلوگرم گندم را به مدت 15 دقیقه در 15 لیتر آب می جوشانند و 15 دقیقه ئیگر گذاشته تا دانه گندم کاملا نرم شود.سپس گندمها را در یک الک می ریزند تا آب اضافی آن خارج شود و روی یک پارچه پهن می کنند تا خنک شود. به دانه های سرد 120 گرم کربنات کلسیم هیدراته و 30 گرم کربنات کلسیم می دهند.


    سپس 250 تا 300 گرم از این گندمها را در کیسه های پروپلین یا شیشه های نیم لیتری می ریزند و پس از گذاشتن درب پوش شنبه ای در اتوکلاو ° 121 بمدت 2 ساعت استریل می کنند. پس از استریل PH باید 6.7 – 6.5 باشد. سپس شیشه ها یا پلاستیکها را با کشت خالص قارچ مایه کوبی کرده و در محیط تاریک و درجه حرارت 24-22 نگهداری می کنند. پس از دو هفته میسلیوم قارچ سطح دانه ها را پوشانده و بذر آماده می شود.

  18. کاربر زیر از پست نهـــا تشکر کرده است .


  19. Top | #10

    تاریخ عضویت
    2009,02,16
    عنوان کاربر
    کاربر حرفه ای
    نوشته ها
    4,774
    میانگین پست در روز
    2.40
    تشکر از کاربر
    11,161
    تشکر شده 20,676 در 8,238 پست

    پیش فرض

    خواص دارویی قارچ:



    قارچ و پروتئین ـ قارچ های خوراكی و مخصوصاً قارچ تازه حاوی مقادیر فراوان پروتئین مورد نیاز بدن است كه از این نظر میزان پروتئین آن حدود 2 برابر پروتئین اغلب سبزیجات و سایر حبوبات می باشد.
    پروتئین قارچ از لحاظ اسیدهای آمینه كه همانا جزء اصلی پروتئین را تشكیل می دهد جزو غنی ترین پروتئین ها محسوب می شوند و از لحاظ ارزش غذایی در حد فاصل پروتئین گوشت و پرتئین گیاهی قرار دارد.
    از طرفی پروتئین قارچ به دلیل داشتن مقادیر فراوان آب و رطوبت نسبت به سبزیجات و حبوبات بسیار مطبوع و قابل هضم است. به طوری كه 90 ـ 70 درصد قابلیت هضم پذیری دارد. به طور كلی ارزش بالای پروتئین قارچ و قابلیت هضم پذیری بالای آن باعث شده كه مصرف آن برای سالمندان و سالخوردگان بسیار توصیه گردد. قارچ و دریافت كالری ـ همان طور كه می دانید كربوهیدراتها یكی از مهم ترین منابع انرژی برای بدن هستند. قارچ های خوراكی به علت داشتن 2/4 در صد كربو هیدرات قادرند به طور میانگین 100 كیلو ژول در 100 گرم قارچ، انرژی تولید كنند كه این میزان انرژی در نوع خود بسیار قابل توجه است.

    قارچ و چربی ـ یكی از مهمترین ویژگی های قارچ كه باعث شده متخصصین تغذیه آن را بسیار توصیه كنند در صد كم چربی آن است. قارچ های خوراكی دارای درصد بسیار كمی از چربی هستند كه این مقدار در حدود 1% تا 3% وزن تر آن می باشد. لذا كسانی كه از رژیم غذایی لاغری در برنامه غذایی شان استفاده می كنند می توانند از قارچ بهره ببرند و به هیچ وجه نگران بالا رفتن چربی خونشان نباشند. قارچ ها و ویتامینهای مورد نیاز بدن ـ مصرف روزانه 100 گرم قارچ خوراكی نیاز بدن به ویتامین c را برطرف می كند. علاوه بر این قارچ منبع بسیار خوب ویتامین B1 و B2 است. كمبود ویتامین B1 می تواند زمینه ساز بسیاری بری بری باشد .

    همچنین ویتامین B12 از ویتامین های ضزوزی برای خونسازی به شمار می رود. كمبود ویتامین B12 باعث بروز آنمی و یا كم خونی می شود. به طور كلی مصرف 100 گرم قارچ خوراكی تازه نیاز روزانه افراد بالغ به ویتامینهای محلول در آب را برطرف می كند. قارچ و عناصر معدنی ـ عناصر معدنی موجود در قارچ در مقایسه با سبزیجات و میوه جات هم از كیفیت بهتری برخوردار هست، هم از نظر كمیت در سطح بسیار خوبی قرار دارد. قارچ خوراكی دارای میزان چشم گیری پتاسیم، آهن و مس است و قادر است فسفر مورد نیاز بدن را به طور كامل تأمین كند. كلاهك قارچ سرشار از فسفر است. سایر تركیبات قارچ های خوراكی ـ اسید فولیك: یكی از مهمترین تركیبات موجود در قارچ كه بسیار مورد توجه قرار می گیرد اسید فولیك موجود در آن است.

    در حال حاضر یكی از مهم ترین علت های كم خونی در افراد به خصوص در خانم های باردار كمبود اسید فولیك است. قارچ های خوراكی به سبب داشتن مقادیر فراوان اسید فولیك از جمله بهترین منابع غذایی برای این دسته از افراد محسوب می شود لوواستاتین: از جمله تركیبات مهم موجود در قارچ همین لوواستاتین است. قارچ ها به طور طبیعی تولید لوواستاتین می كنند و این تركیب بسیار در كاهش چربی و كلسترول خون می تواند مؤثر واقع شود. بیوفریولید: در قارچ تركیبی به نام بیوفریولید وجود دارد كه از تشكیل مخزن چربی خطرناك در شریانها جلوگیری می كند.

    این ماده از تشكیل كلسترول های بد خون (LDL )و اسید های چرب در سلولها و خون جلوگیری می كند. در زمستان قارچ بخورید: قارچ استخوانها را تقویت می كند، خستگی را برطرف می كند، كمبود ویتامین D را بر طرف می كند. پرتو خورشید در بدن ویتامین D تولید می كند اما در زمستان بدن این وضعیت را ندارد كه از پرتو خورشید به خوبی استفاده كند و ویتامین D تولید كند. پس در زمستان خوردن مواد غذایی توصیه می شود كه دارای این ویتامین باشد. ویتامین D سبب جذب كلسیم در روده می شود تا بالافاصله در استخوانها به مصرف برسد. برای اینكه همه مواد مغذی به بهترین شكل جذب شوند نیاز به ویتامین های گروه «ب» است. قارچ بخشی از این ویتامین ها را تدمین می كند و هر سلول در بدن ما به ویتامین (B2 )قارچ نیاز دارد تا بتواند انرژی كسب كند تا ما زود خسته و كم حوصله نشویم.

    قارچ را باید پخته خورد، زیرا قارچ آلوده به موادی است كه فقط با پختن از بین می رود اما قارچ هایی كه در واحدهای صنعتی تولید می شوند می توان بدون هیچ مشكلی پس از تمیز كردن مصرف كرد. توجه: اكیداً توصیه می كنیم كه از خرید قارچهای فله ای به شدت و به جدّ بپرهیزید. صرف نظر از این كه احتمال مسومیت از طریق این نوع قارچها بسیار بالاست كیفیت پایین این قارچها و آلودگی بسیار آنها از جمله مهمترین معضل های این نوع قارچ هاست

    . حتماً قارچ مورد نیاز خود را از مراكز معتبر و به صورت بسته بندی های بهداشتی تهیه فرمایید. هر گونه تغییر رنگ ظاهر قارچ و هر گونه احساس مزه نامطبوع باید مورد توجه قرار گیرد و از مصرف آنها خودداری شود. قارچ هایی كه تغییر رنگ داده اند و كلاهكشان سیاه و یا خاكستری شده از كیفیت خوبی برخوردار نیستند. ـ تحقیقات پزشكی نشان می دهد كه با خوردن قارچ، دستگاه دفاعی بدن تقویت می شود، طول عمر افزایش می یابد، كلسترول خون پایین می آید، گردش خون در بدن بهبود می یابد. ویروسها از بین می رود، از بروز بیماری های قلبی جلوگیری می شود. قارچ مقدار زیادی كربوهیدرات و آهن دارد پزشكان به بیماران دیابتی و افرادی كه به تقویت دستگاه ایمنی بدن خود اهمیت می دهند و كسانی كه برنامه خاص غذایی (رژیم) دارند خوردن قارچ را توصیه می كنند.

  20. کاربر زیر از پست نهـــا تشکر کرده است .


صفحه 1 از 2 12 آخرینآخرین

موضوعات مشابه

  1. سوپ قارچ
    توسط farzanehmasoud در انجمن آشپزی و شیرینی پزی
    پاسخ ها: 1
    آخرین نوشته: 2012,04,05, ساعت : 02:09 PM
  2. «حنا» ضد قارچ است
    توسط sarad در انجمن پزشکی
    پاسخ ها: 0
    آخرین نوشته: 2011,11,07, ساعت : 04:56 PM
  3. قارچ ترد (چیپس قارچ)
    توسط *rainbow* در انجمن آشپزی و شیرینی پزی
    پاسخ ها: 0
    آخرین نوشته: 2011,03,20, ساعت : 10:45 AM
  4. کیک قارچ
    توسط DataBus در انجمن آشپزی و شیرینی پزی
    پاسخ ها: 0
    آخرین نوشته: 2010,11,30, ساعت : 01:53 PM
  5. قارچ پلو
    توسط 2012 در انجمن آشپزی و شیرینی پزی
    پاسخ ها: 0
    آخرین نوشته: 2010,08,18, ساعت : 08:39 AM

کلمات کلیدی این موضوع

علاقه مندی ها (Bookmarks)

علاقه مندی ها (Bookmarks)

مجوز های ارسال و ویرایش

  • شما نمیتوانید موضوع جدیدی ارسال کنید
  • شما امکان ارسال پاسخ را ندارید
  • شما نمیتوانید فایل پیوست کنید.
  • شما نمیتوانید پست های خود را ویرایش کنید
  •